Rechtsbijstandsverzekering: Verplicht?

Er zijn veel verzekeringen die in België niet verplicht zijn. Een verzekering die je af kunt sluiten bij een autoverzekering of een reisverzekering is niet verplicht. Zo is een rechtsbijstandverzekering niet verplicht in België. Maar een rechtsbijstandverzekering is wel aan te raden want zo duur is hij niet.

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering waarbij je wanneer je deze hebt afgesloten wordt bijgestaan door een juridisch adviseur. Deze helpt je wanneer je in een conflict terecht bent gekomen. Deze verzekering wordt de laatste jaren door steeds meer mensen afgesloten, omdat de verzekering steeds goedkoper wordt. Veel mensen pakken mis op deze rechtsbijstandverzekering wanneer ze deze niet hebben afgesloten en in een conflict terecht komen. Wanneer er een juridische zaak opgezet moet worden wanneer je geen rechtsbijstandverzekering hebt, lopen de kosten hoog op. Maar, wanneer je wel een rechtsbijstandverzekering hebt en er komt een keer een conflict dat heb je je jaarlijkse premie al snel terug verdiend. Het kost namelijk nogal wat om een juridisch adviseur in te schakelen en een heel proces te draaien.

Wanneer je voor jezelf werkt, dus een eigen bedrijf hebt en als je te maken hebt met cliënten of personeel, is het verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Stel nou dat een cliënt een grote som geld niet wil of kan betalen? Of dat er een medewerker met van alles dreigt, dan is het fijn als je een rechtsbijstandverzekering hebt, want dan kan de juridisch adviseur worden ingeschakeld om dit probleem op te lossen. Je kunt zelf je handen er vanaf houden en het probleem wordt voor jou opgelost. Je betaalt geen extra kosten want je hebt per jaar al een premie betaald voor de rechtsbijstandverzekering.

Dus ook al is de rechtsbijstandverzekering niet verplicht, het is toch een verzekering met veel voordelen. Nog even op een rijtje: Je betaalt een premie per jaar (of per maand net wat je zelf wilt), alle juridische aspecten worden betaald door middel van deze rechtsbijstandverzekering en alle situaties waarin het gaat om conflicten kun je uit handen geven. Puur omdat jij een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten. Twijfel je om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten? Zet dan alle voordelen en nadelen op een rijtje, het mag dan wel geen verplichting zijn, maar wanneer jij in een conflictsituatie terecht komt ben je blij dat er een rechtsbijstandverzekering is waar je op terug kunt vallen. Maar maak geen overhaaste beslissingen, lees vooraf goed de voorwaarden door en vraag offertes op. De prijzen kunnen namelijk erg variëren.