Autoverzekering: Verplicht?

Wanneer je in België met een auto rond wilt rijden is het verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Deze is verplicht wanneer men op de openbare weg wilt rijden. Als je in België woont hoef je maar een minimale autoverzekering af te sluiten. Je kan namelijk de minst uitgebreide autoverzekering kiezen en dan kiezen voor de goedkoopste vorm. Je mag zelf kiezen of je een uitgebreidere vorm of een aanvullende autoverzekering wilt nemen, maar dat is niet verplicht. Er zijn wel mensen die kiezen voor een aanvullende of uitgebreide autoverzekering, maar dat zijn dan vaak de mensen die een duurdere auto hebben. Ook wanneer men een dure autoverzekering heeft afgesloten wordt er vaak gekozen voor een aanvullende autoverzekering, omdat er wanneer er dan ongelukken gebeuren meer wordt vergoed.

Wanneer je kiest voor een uitgebreide autoverzekering of een aanvullend pakket, betaal je automatisch ook meer voor deze autoverzekering. Eigenlijk ook logisch, want wanneer je een ongeluk veroorzaakt worden er ook meer kosten vergoed. Het is afhankelijk van welke aanvullende verzekering je neemt, maar het is verstandig wanneer je een duurdere of een nieuwe auto hebt om een verzekering te kiezen waarbij ook de schade aan jouw auto wordt gedekt. Dat wil zeggen dat wanneer je een ongeluk veroorzaakt, de schade aan het voertuig van de tegenpartij wordt vergoed, maar ook de schade aan je eigen auto. Dit is wel zo prettig wanneer je net uit de garage komt rijden met je nieuwe auto.

Een autoverzekering is dus verplicht in België. Het hoeft geen dure autoverzekering te zijn die je afsluit, als je er maar een hebt. Het gaat er om dat de basis in elk geval gedekt is. Je kunt zelf kiezen voor een uitgebreider pakket. In België laten ze je net als in Nederland vrij of dat je een uitgebreidere verzekering af wilt sluiten. Wanneer je een oudere auto hebt, kiest men er vaak voor om alleen een basis verzekering te nemen, de auto is dan vaak goedkoper dan de verzekeringen die men moet betalen en dat is zonde van het geld. Ben er dus op bedacht dat wanneer je in België gaat wonen je gewoon een autoverzekering moet hebben om op de openbare weg te mogen rijden. Deze regels zijn hetzelfde als in Nederland en wanneer je geen autoverzekering hebt afgesloten kun je een fikse boete verwachten.