Motorverzekering: Verplicht?

Een motorverzekering is erg belangrijk, ook in België moet je deze een af hebben gesloten voordat je met je motor de openbare weg op gaat. Het is niet verplicht dat je de duurste en de beste verzekering hebt, maar je moet wel verzekerd zijn. Wanneer je een motor hebt gaan ze in België al akkoord met een goedkope basisverzekering. Deze verzekering bestaat uit de minste dekking. Deze verzekering wordt de motorverzekering BA genoemd, BA staat dan voor Burgerlijke Aansprakelijkheid. Er zijn bij de motor ook verschillende aanvullende verzekeringen mogelijk. Deze aanvullende verzekeringen worden eigenlijk alleen afgesloten wanneer iemand een vrij nieuwe motor heeft gekocht of een motor heeft met een hoge waarde.

De goedkoopste variant is de motorverzekering BA, omdat dit de basisdekking is. Wanneer je een uitgebreide verzekering neemt, betaal je uiteraard ook meer dan alleen de motorverzekering BA. Er zijn momenteel twee uitgebreidere verzekeringen mogelijk. Deze bieden allebei een bredere en dekking. De maandelijkse kosten zijn echter ook vrij hoog, dus voordat je deze afsluit, kijk eerst goed naar het kostenplaatje.

Zoals je kunt lezen is een motorverzekering verplicht in België. De basisverzekering moet, de aanvullende verzekeringen mogen. Maar het is aan te raden wanneer je een nieuwe motor hebt om ook een aanvullende verzekering er bij af te sluiten. Je betaalt dan wel meer per maand, maar wanneer je een ongeluk krijgt ben je blij dat ook de schade aan jouw motor wordt vergoed. Stel je voor dat je een ongeluk krijgt en je motor is helemaal kapot. Door dat ongeluk kun je nu niet meer op je motor rijden, je moet sparen voor een nieuwe motor wanneer je over een tijdje weer wilt rijden. Dat is natuurlijk zonde! Daarom is het fijn om wanneer je een nieuwe motor hebt een aanvullende verzekering te hebben, zodat je in elk geval ook nog lekker kunt genieten van motorrijden na het ongeval.

Wanneer je in België gaat motorrijden moet je er aan denken dat je je bewijs van verzekering ook altijd bij je hebt. Als er onderweg controle is kun jij met dat bewijs meteen laten zien dat je bent verzekerd. Stop het gewoon in je portemonnee bij je motorrijbewijs en je vergeet het niet.

Kijk vooraf goed naar de motorverzekeringen en beslis welke er bij jouw motor past. Heb je recent een motor gekocht, dan kun je een aanvullende verzekering nemen. Heb je al een oudere motor, dan betaal je vaak meer premie dan je motor op jaarbasis waard is.