Caravanverzekering: Verplicht?

In België mag je op de openbare weg ook rijden met een caravan, net als in Nederland. Maar wanneer je een caravan gaat kopen, is dit een flinke investering. Een caravan kun je vergelijken met een woonhuis, het is alleen wat kleiner en er bevinden zich wielen onder dit vervoersmiddel. Wanneer je schade hebt aan de caravan betaal je ook veel om alles weer te laten maken. Er is een wettelijk verplichte BA autoverzekering. Dus wanneer er dan een ongeluk gebeurt, is dat niet zo’n probleem, de schade wordt dan vergoed, maar er kan ook schade ontstaan door invloed van buitenaf. Hierbij kun je denken aan storm en regen. Deze twee factoren kunnen veel schade veroorzaken aan jouw caravan. Wanneer je geen verzekering hebt afgesloten voor je caravan is dit niet gedekt. De kosten van deze schade zijn dan voor eigen rekening. Maar ook wanneer jij zelf schade aan je caravan hebt veroorzaakt is er geen een verzekering die dit zal vergoeden. Tenzij, je een speciale caravanverzekering hebt afgesloten. Het is geen verplichting, maar het is wel aan te raden.

Stel dat je op vakantie gaat en het begint onverwachts heel hard te stormen. De caravan heeft schade omdat er losse stoelen en tafels tegenaan zijn gevlogen. Dat betekent dat je caravan gerepareerd moet worden. Deze kosten zijn voor jouw rekening wanneer jij deze verzekering niet hebt afgesloten. Als je wel een caravanverzekering hebt afgesloten dan zijn de kosten gedekt. Je moet wel aan kunnen tonen dat de schade door het noodweer is veroorzaakt en dat je het niet zelf expres hebt gedaan. Want wanneer ze hier achter komen worden de kosten alsnog in rekening gebracht en betaal jij alle vergoedingen terug. Dit, oneerlijk opgeven van schade, is fraude en zeer waarschijnlijk wordt aan u de verzekering opgezegd.

In België zijn caravanverzekeringen niet verplicht, alleen de BA autoverzekering wordt verplicht gesteld door de overheid in België. Wanneer je een caravanverzekering af wilt sluiten is het verstandig om diverse polissen op te vragen zodat je deze prijzen met elkaar kunt vergelijken. Op deze manier weet je meteen wat je krijgt voor welke prijs. Elke verzekering heeft namelijk zijn eigen aspecten die hij wel en niet dekt. Bepaal vooraf samen wat je wilt verzekeren als het gaat om je caravan, ga dan bekijken welke verzekeringen er mogelijk zijn. Denk bij het vergelijken van de prijzen ook aan de algemene voorwaarden. De goedkoopste verzekering is namelijk niet altijd de beste. In de voorwaarden kun jij lezen wat jij vergoed krijgt. Neem de tijd en neem geen overhaaste beslissingen.